Iedereen heeft wel eens last van een droge mond. Wanneer je de avond daarvoor flink diep in het glaasje hebt gekeken, is jouw mond dusdanig uitgedroogd, dat je een extreem droge mond hebt. Dit wordt ook wel ‘een dood vogeltje in je mond hebben’ genoemd en komt door de vocht onttrekkende werking van alcohol. Er zijn echter ook mensen die constant, langdurig last hebben van een enorm droge mond. Dit komt door het feit dat er te weinig speeksel wordt geproduceerd. Dit fenomeen is zeer vervelend en wordt ook wel Xerostomie genoemd. Naast dat het zeer vervelend is, kan het ook nog eens schadelijk zijn voor jouw gezondheid, omdat het tekort aan speeksel de beschermende werking voor de gebitselementen in het mondslijmvlies beperken.

 

Wat kan ik tegen een droge mond doen?

Er zijn een hoop dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je een grote mond krijgt. Allereerst de meest duidelijke maatregel: genoeg drinken. Dit draagt natuurlijk bij aan het gehydrateerd houden van heel het lijf. Ook kun je zelf de aanmaak van speeksel stimuleren. Denk hierbij bijvoorbeeld op het kauwen op suikervrije kauwgom.

Heb je nou echt teveel last van een droge mond, en is het niet te verhelpen, bezoek dan jouw plaatselijke tandarts om alles te laten controleren. De tandarts zal in dat geval hoogstwaarschijnlijk een spray voorschrijven, die kunstmatig speeksel aanmaakt, waardoor de mond vochtig blijft. In Tandartsenpraktijk Floriande te Hoofddorp worden ook dergelijke analyses gemaakt. Bekijk de website voor alle mogelijkheden.

 

Wat zijn de gevolgen van een droge mond?

Een droge mond kan allereerst leiden tot een verminderde, of in sommige gevallen zelfs een vieze, smaak. Ook geeft het problemen bij kauwen, slikken, spreken en slapen. En dat niet alleen, want het kan ook zorgen voor tandbederf, tandslijtage en eventueel zelfs slijmvliesontstekingen. Dit wil je natuurlijk voorkomen. Laat jouw gebit daarom regelmatig controleren!