Je hart begint opeens zo hard te slaan en je denkt dat het elk moment kan barsten. Je zweet overvloedig, ook al is het geen warme dag. Je voelt je duizelig en wankel, alsof de wereld om je heen uit de hand loopt en je er geen grip op kunt krijgen. Je vindt het moeilijk om te ademen, alsof je stikt.

 

Als je al deze symptomen zonder enige waarschuwing hebt ervaren, dan heb je misschien net een paniekaanval gehad. Dus de grote vraag is, wat kan je doen tijdens een paniekaanval?

 

Ten eerste moet je je ademhaling beheersen. De meeste patiënten zijn zich niet bewust dat ze tijdens een paniekaanval te veel ademen, waardoor ze tijdens het proces hyperventilatie krijgen. In feite kan een groot deel van de symptomen van een paniekaanval worden toegeschreven aan hyperventilatie.

 

Als je te veel ademt, verhoog je het zuurstofniveau in je bloedbaan aanzienlijk, waardoor de balans met koolstofdioxide wordt verstoord. Dit veroorzaakt op zijn beurt symptomen zoals duizeligheid, gevoelloosheid, zweten, enz.

 

Vandaar dat de onmiddellijke remedie is om goed en normaal te ademen. Begin met ervoor te zorgen dat je uitademing langer is dan je inademing. Onthoud deze regel, 7-11. Adem in en tel tot 7 en adem dan uit en tel tot 11. Dit zal helpen de balans verhouding tussen zuurstof en koolstofdioxide in je bloedbaan te herstellen, waardoor een groot deel van je ongemakken verdwijnen.

 

Ten tweede, het belangrijkste dat je tijdens een paniekaanval moet doen, is … nou … niet panikeren! Tijdens een paniekaanval is het makkelijk om overweldigd te worden door negatieve, angstige gedachten. Daarom is het belangrijk om jezelf er uit te praten.

 

Ga zitten, rationaliseer en focus op positieve, kalmerende gedachten. “Deze gevoelens zijn ongemakkelijk, maar ze zullen niet eeuwig duren.” Soms is het nuttig om jezelf te herinneren aan deze FEITEN:

 

Een paniekaanval KAN NIET leiden tot een hartaanval

Een paniekaanval KAN NIET er voor zorgen dat je stopt met ademen

Een paniekaanval KAN NIET er voor zorgen dat je flauwvalt

Een paniekaanval KAN NIET er voor zorgen dat je gek wordt

 

Als je het moeilijk vindt om dat allemaal te doen, dan kan je jezelf afleiden. Door bijvoorbeeld te luisteren naar rustgevende muziek, naar televisie te kijken, te sporten, enz. Het belangrijkste is om jezelf bezig te houden en je aandacht af te leiden van de bron die de paniek veroorzaakt.

Lees meer: Wat is hyperventilatie?