Vaak is de eerste indruk bepalend voor je oordeel over iemand als persoon, het is daarom belangrijkijk om een goede indruk van jezelf af te geven. Gebleken is dat het moeilijk is om iemands eerste indruk van iemand om te buigen in iets positiefs.

Ook in het dagelijkse leven gaan we vaak af op iemands uiterlijke kenmerken om een indruk te krijgen over iemand als persoon. Dit doen wij aan de hand van zijn of haar lichaamshouding, gelaatstrekken en zijn of haar voorkomen geven ons veel informatie over de persoon.

Maar waarom hechten wij zoveel waarde aan onze eerste indruk van iemand? Dit heeft alles te maken met onze evolutie leer. Vroeger was het belangrijk om snel situaties in te schatten op potentieel gevaar, in een fractie van een seconde moest een oermens vroeger kunnen inschatten hoe gevaarlijk zijn tegenstander was om te blijven leven. Hierom hechten wij tegenwoordig nog steeds veel waarde aan onze eerste indruk en gaan wij in veel situaties nog steeds af op onze intuïtie. Onze intuïtie zorgt ervoor dat wij maar zelden terugkomen van onze eerste indruk van iemand.

Vaak wordt iemand beoordeeld aan de hand van bepaalde criteria, enkele van deze criteria ’s waarop wij mensen beoordelen zijn:

  • We beoordelen vrouwen aan de haarkleur, brunettes worden namelijk gezien als mysteries en intelligent terwijl blondines als minder intelligent worden gezien.
  • De haarlengte van mannen, mannen met langer haar worden vaak geassocieerd met creativiteit.
  • Kleding, zo associëren wij een kostuum vaak met autoriteit, en komt iemand in een kostuum vaker professioneel over dan iemand in een spijkerbroek.

Daarom hechten wij ook zoveel waarde aan bedrijfskleding, als een tandarts jou bijvoorbeeld te woord staat in een T-shirt + trainingsbroek wordt deze tandarts gelijk als onprofessioneel ingeschat. Ondanks dat deze tandarts misschien wel tot een van de beste tandartsen van Nederland behoort. In het geval van professionele bedrijfskleding voor een tandarts zou je een kijkje kunnen nemen op jobopromotions.nl. Zij verkopen professionele bedrijfskleding die ook nog bedrukt kan worden.