Vandaag zoomen we in het op het gebit van kinderen. Een verzorgd melkgebit is een goede basis voor een gezond gebit in de toekomst. Meestal is een slecht melkgebit een gevolg van slechte voeding.  Voorkom een slecht gebit zodat er geen schade kan worden toegebracht op de nog niet doorgebroken blijvende tanden. In dit blog zullen wij jou meer vertellen over hoe je het gebit van je kind gezond kan houden en wat de gevolgen zijn als je dit niet doet.

 

Tandenpoetsen

Goed je tandenpoetsen! Voor velen is dit vanzelfsprekend. Maar toch zijn er nog meerdere tips om het gebit van je kind goed te verzorgen. Je kind moet twee keer per dag tandenpoetsen, s ochtends na het ontbijt en s’avonds voor het slapen gaan. Voor een melkgebit kan je het best een wat zachtere tandenborstel aanschaffen. Dit is fijner voor het kind en voor het gebit. Gebruik tandpasta met fluoride. Fluoride maakt de laag om de tanden en kiezen sterker. Let wel op de hoeveelheid fluoride in de tandpasta, hier kan je uiteraard je tandarts voor raadplegen. De tandenborstel moet je ongeveer om de 3 maanden vervangen. Als de haartjes uit elkaar beginnen te staan moet je ook de tandenborstel vervangen. Het is verstandig om minimaal één keer in het jaar met je kind naar de tandarts te gaan voor controle.

Tandvriendelijke gewoontes

Suiker is een grote boosdoener voor je tanden. Suiker zit helaas in erg veel voedingsstoffen. Elke keer als je kind iets eet of drinkt wordt het gebit aangevallen.  Suiker wordt in de mond omgezet naar zuren. Door dit zuur verdwijnt het glazuur, wat de extra laag van je tanden is. Als deze laag wordt aangetast is de kans groter om gaatjes te krijgen. Eetmomenten zijn belangrijk voor je kind. Zorg ervoor dat je kind maximaal 7 keer per dag een eetmoment heeft, 3 of 4 tussendoortjes en 3 gewone maaltijden. Vooral in drinken zitten veel suikers, het is erg goed om dan ook je kind eens wat meer water of thee te laten drinken. Voor het slapen gaan kan je je kind beter geen melk meer geven, dit heeft ook te maken met het zuurgehalte.

 

Gevolgen slecht gebit

Een peuter met kiespijn. Je hoort het niet veel maar het komt echt voor. Kleine kinderen kunnen vaak niet zelf aangeven wat er precies aan de hand is. Kinderen geven verschillende signalen af, maar je koppelt dit niet direct aan het gebit. Ze zijn bijvoorbeeld huilerig of kunnen zich niet concentreren op school. Aangetaste gebitjes of ontstekingen komen nog te vaak voor bij kinderen. Soms kunnen ontstoken kiezen worden gered met een kroon, en anders moeten ze worden getrokken. Dit is voor volwassen en zeker voor kinderen geen pretje. Gelukkig zijn er voor volwassen, die alle tanden en kiezen hebben moeten laten trekken, een prothese of een kunstgebit. Zelfs zijn er nu kunstgebitjes voor kinderen. Maar dit moet je niet willen, er zitten zoveel voordelen vast aan een gezond melkgebit. Dus neem de tijd voor het gebit van je kind dan zal je merken dat hij of zij hier veel voordeel van heeft in de toekomst.