Bang voor de tandarts

Angst voor de tandarts komt veel voor. Ongeveer 40% van de Nederlanders is bang om naar de tandarts te gaan. Daarvan is 12% zeer angstig en ziet vaak van het bezoek naar de tandarts af. De meeste mensen zullen zich er toch toe zetten, omdat ze de gezondheid van hun gebit heel belangrijk vinden. Maar liefst 800.000 Nederlanders zijn zelfs zo bang dat ze helemaal niet meer naar de tandarts gaan. het uistellen van een tandartsbezoek kan vervelende gevolgen hebben. De conditie van uw tanden gaat achteruit als u ze niet regelmatig laat controleren en schoonmaken door een professionele tandarts. Ook worden mondproblemen niet op tijd geconstateerd en deze kunnen daardoor erger en pijnlijker worden dan wanneer er bijtijds iet aan gedaan wordt.

Waar komt de angst vandaan?

Voor de meeste mensen geldt dat de angst voortkomt uit een vervelend voorval uit het verleden. U heeft bijvoorbeeld een nare behandeling ondergaan bij de (school)tandarts. Ook kan het zijn dat u bang bent geworden door wat anderen u verteld hebben over een tandartsbezoek. De griezelverhalen over de tandarts waren zo heftig dat u nu zelf niet meer durft te gaan omdat u bang bent dat u hetzelfde zal overkomen.

Hoe komt u van de angst voor de tandarts af?

Gelukkig zijn er manieren om van de angst voor de tandarts af te komen. Praat erover met anderen en laat ze u aanmoedigen om de eerste stap te nemen. Mensen in uw omgeving die u vertrouwt kunnen u gerust stellen over de verschillende behandelingen door goede ervaringen met u te delen. Zoek een tandarts die goed met angstige patiënten om kan gaan. Deze tandarts gaat heel voorzichtig te werk en zorgt ervoor dat u op uw gemak bent. Wilt u met zo’n tandarts een afspraak maken? Klik hier.